2021-08-23 15:49


HP tackar Baltichov-spelarna för en god finalmatch.                                  Foto: AHK

HP obesegrade under cuphelgen

Under den gångna helgen spelades Potatiscupen senior i Nolhagahallen. Försäsongsturneringen spelades mellan fyra lag där HP Alingsås stod för ett ordentligt styrkebesked. Efter fem raka segrar stod ett föryngrat HP som slutsegrare. 

– Det var lite överraskande. Vi visste inte alls var vi stod, sade den tillförordnade huvudtränare Henrik Svensson. 

Med den ordinarie huvudtränaren William Törnqvist iväg på landslagsuppdrag (U19) var det den assisterande tränaren HenrikSvensson som ledde HP från sidlinjen under Potatiscupen senior. Försäsongsturneringen spelades i Nolhagahallen med besök från seriekollegan HK Skövde (division 2 västra) samt division 1-lagen HP Warta och IK Baltichov. 

Redan från start på fredagskvällen var HP Alingsås på tårna. Laget besegrade Warta och under lördagen tog Alingsås hem hela gruppen efter att Baltichov och HK Skövde lades på rygg. 

– Det var jätteroligt att se. Truppen var blandad med några från A-laget och väldigt många som i och med coronapandemin inte hade spelat seniorhandboll. Alla gick in och gjorde jobbet. Det vi hade pratat om var att vi skulle visa bra spring och krigaranda. Det tycker jag vi gjorde, summerade Henrik Svensson. 

Slutspelsdagen behandlades sedan med samma noggrannhet och skärpa från HP. Skövde besegrades i semifinalen och i finalen mot Baltichov drog HP på nytt det längsta strået. Med fem raka segrar som facit var Svensson positivt överraskad över sitt manskap. 

– Ja, det var lite överraskande. Vi visste inte alls var vi stod och jag trodde nog det skulle bli tuffare. Men det viktigaste var att få ihop laget och få ett "go". 

Varför gick ni segrandes i finalen?

– Vi gick runt mer på laget. Alla fick spela lika mycket medan de gick lite hårdare. Det kändes så. Vår bredd och spets avgjorde.

En sådan spets var mittnian och hemmasonen Hjalmar Macfie som i fjol var ute och svängde i European League med A-laget. 

– Han har dragit ett jäkla stort lass den här helgen. Det är lätt att man kommer ner från A-laget och tycker det är lite sådär. Men Hjalmar krigade verkligen i varje match, berömmer Svensson. 

Sist men inte minst lyfte Svensson fram de tre målvakterna. Benjamin Hedlund, Emil Holmberg Schatzl och Norton Birath Jonsson stod alla för gedigna insatser.

– Målvaktsspelet har varit hur bra som helst. Vi har tre duktiga spelare på den positionen.

Premiären i division 2 spelas lördag den 2 oktober. Då möter HP lokalkonkurrenten Sörhaga HK i Nolhagahallen. Men först väntar en dryg månads träning och förberedelse. 

– Vi kan springa mer och spela hårdare försvarsspel. Det finns hur mycket som helst att göra bättre. Men det kommer bli en rolig säsong tror jag, avslutade Svensson. 

HP:s målskyttar i semifinalen mot Skövde: Adam Svantesson 5, Hjalmar Macfie 4, David Järås 3, Emil Törnqvist 2, Adam Svensson 2, William Lundh 2, Alexander Rolandsson 2, Joshua Mesias Wästerlund, Olle Gransten. 

HP:s målskyttar i finalen mot Baltichov: Albin Hägglund Junler 6, Hjalmar Macfie 5, Alexander Rolandsson 4, Joshua Mesias Wästerlund 3, Amadeus Persson 2, David Järås 2, William Lundh 2, Emil Douglas Andersson.