2021-09-21 21:35
Arkivfoto: Bildbyrån

Blytungt tapp i Ystad

Trots åttamålsledning i andra halvlek åkte Alingsås HK hem tomhänta från bortamötet med Ystads IF. Detta efter en mycket svag avslutning på matchen där AHK endast mäktade med ett mål på 16 minuter.

– Det är så färskt nu så jag har inga vidare analyser, sade William Andersson Moberg strax efter slutsignal.


Det var två tunga poäng som rann AHK ur händerna på tisdagskvällen. Alingsås, som alltjämt kom till spel utan de ordinarie mittsexorna Niclas Barud och Pontus Josefsson Säll, gjorde i långa stunder en alldeles strålande bortapremiär i Handbollsligan.

I första halvlek hade AHK ett frejdigt bolltempo. På nio meter var Johan Nilsson, Daniel Blomgren och William Andersson Moberg framgångsrika i sina dueller och fick under en period Ystad-försvaret i rejäl gungning.

I paus ledde AHK med 20–15. Få tekniska fel var en av flera framgångsfaktorer. En annan var det träffsäkra skyttet signerat Mathias Pedersen och William Andersson Moberg.

– En helt okej insats. Jag missade lite för mycket men annars såg det bra ut, sade femmålsskytten William Andersson Moberg själv om sin insats.

Den före detta AHK:aren Niklas Kraft bjöd dock på en del spektakulära räddningar. Faktum är att Kraft vann målvaktsmatchen både i första och andra halvlek.

– Kraft var jätteduktig idag. Det hade räckt för oss att göra ett eller två mål till för att vinna. Men han stod i vägen. Det var små marginaler, menade en besviken Mikael Franzén.

Som mest ledde Alingsås med åtta bollar. 28–20 var ställningen efter att Samuel Lindberg gjort sitt femte mål i den 45:e minuten.

Men i minuterna som följde stagnerade AHK:s offensiv. En rad misslyckade anfallsförsök ledde till att Ystad minskade gapet, om och om igen.

En av förklaringarna bakom det svaga anfallsspelet var de trippla utvisningarna på Jacob Lundahl som gjorde att han missade i stort sett hela andra halvlek.

– Med Jacob utvisad tappade vi vårt mittsex-spel. Så var det. Sen ska det inte falla någon skugga på de som sprang in därefter. Det var inte deras normala position, menade Franzén, syftandes på Blomgren, Hjalmar Macfie och Mathias Pedersen som alla fick spela på linjen i andra halvlek.

Totalt gick det nio minuter innan Rasmus Torbjörnsson spräckte måltorkan. På straff satte högerkanten 29–26 till Alingsås. Ett mycket viktigt mål i stunden. Tyvärr skulle det visa sig vara AHK:s sista för aftonen.

För när AHK:s anfallsspel gick fortsatt i stå hade YIF inga problem att gå ikapp. Med en minut kvar kvitterade Knud Ronau Larsen till 29–29.

Vändningen fullbordades sedan på stopptid när Kim Andersson fastställde slutresultatet 30–29 på straff. Detta efter att Johan Nilsson förhindrat Hampus Karlssons målläge och visats det röda kortet.

– Det är jättetungt såklart. Vi kämpade på bra men vi fick inte in bollen. Det var stressigt framåt och vi tappade matchen i takt med alla utvisningar. Det är såklart fruktansvärt tråkigt att förlora, fortsatte Franzén.

Ystads osannolika vändning innebär att AHK åker hem utan några poäng från Skåne. Därmed är man kvar på fjärdeplatsen i tabellen efter två spelade omgångar.

Redan på fredag är det chans för revansch då Lugi HF gästar Estrad Alingsås.

– Förhoppningsvis blir det skönt med match redan på fredag. Men nu känns det fattigt som fan, konstaterade Andersson Moberg.

Ystads IF – Alingsås HK 30–29 (15–20)

YIF: Philip Stenmalm 6, Jakob Nygren 6, Julius Lindskog Andersson 5, Hampus Karlsson 4, Christoffer Svensson 3, Knud Ronau Larsen 2, Kim Andersson 2, Jonathan Svensson, Anton Månsson.

AHK: Mathias Pedersen 7, William Andersson Moberg 5, Samuel Lindberg 5, Johan Nilsson 4, Jacob Lundahl 3, Jesper Filén 2, Daniel Blomgren 2, Rasmus Torbjörnsson.

Målvakter:
* YIF: Niklas Kraft 17/43=39%.
* AHK: Rickard Frisk 3/18=16%, Anton Hagvall 6/19=31%.

Straffar:
* YIF: 2/5.
* AHK: 2/5.

Utvisningar:
* YIF: 6x2 min.
* AHK: 7x2 min + två röda kort.

Matchutveckling:
3–2 (5 min), 7–7 (10 min), 10–9 (15 min), 10–11 (20 min), 13–16 (25 min), 15–20 (30 min), 16–24 (35 min), 19–26 (40 min), 21–28 (45 min), 24–28 (50 min), 27–29 (55 min), 30–29 (60 min).

Startsjuan: Rickard Frisk, Jesper Filén, Jacob Lundahl, Samuel Lindberg, Daniel Blomgren, Mathias Pedersen & Samuel Lindberg.

Domare: Jonas Åström & Niclas Widell.

Publik: 592.