2021-09-18 21:06

Arkivfoto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Fjärde raka segern gav Europaavancemang

Alingsås HK går som tåget. Under lördagen vann herrlaget på resande fot i Serbien och avancerade i European Cup. 34–30 skrevs segersiffrorna i returmötet med RK Metaloplastika Sabac.

– Det var stabilt hela vägen, sade Mikael Franzén som tillsammans med laget njöt av att spendera helgen på kontinenten.

Tidigt på fredag morgon tog Alingsås HK flyget till Serbien. Returmatch i European Cup mot RK Metaloplastika Sabac stod för dörren.

AHK vann det första mötet med 29–23 och hade således en betryggande marginal att inleda returen med.

Men huvudtränare Mikael Franzén påpekade tidigt för sina spelare att de ej skulle spela på resultatet.

– Vi gick in för att vinna matchen. Det var inget snack om att försvara ledningen på något sätt, säger "Frasse" efter avancemang till nästa runda.

Spelmässigt var Alingsås i täten från start till slut. Rickard Frisk fick en bra start i målet och byggde vidare på sin fina form.

– Det var en bra insats av oss. Det var stabilt hela vägen. Vi var sju-åtta bollar upp när det var några minuter kvar, kommenterade Franzén.

Hur var miljön i och omkring hallen?

– Det var lite klassiskt kontinentalt. De hade flyttat matcharenan till att börja med så vi fick åka buss i 40 minuter till Mitrovica. Det var varma träningar och en varm match för oss. Så vi har haft det ganska bra. Vi hade en go promenad tillsammans och har fått ett bra bemötande.

En av glädjeämnena från lördagskvällen var AHK-produkten Adam Svensson. Niometaren, som är tillbaka efter en tung korsbandsskada, gjorde sitt första Europacupmål i karriären.

– Kul att se. Adam fick också spela lite linje i andra halvlek när Jacob Lundahl blev utvisad. Han, Daniel och Wille delade på den uppgiften, berättade Franzén som fortsatte:

– Det här var en bra erfarenhet för oss. Vi hade lärt oss från första matchen och presterade här nere. Det kan vi ha med oss till nästa omgång.

AHK vann dubbelmötet med totalt 63–53. Lördagskvällens vinst var AHK:s fjärde raka. Bästa målskytt blev Mathias Pedersen.

Lördag den 16 oktober är preliminärt datum för matchen mot Donbass, AHK:s nästa motstånd. European Cup, före detta Challenge Cup, spelas med rena utslagsmatcher fram till finalen i i vår.

– Donbass blir spännande. Man har ju inte så bra koll på lagen i den här turneringen. Men de är direktkvalificerade till andra rundan så det blir något tuffare för oss, avslutade Franzén.

Närmast för herrlaget väntar dock bortamatch mot Ystads IF i serien. Tid för avkast på tisdag är klockan 19.00 i Ystad Arena. 

RK Metaloplastika Sabac – Alingsås HK 30–34 (14–16)

Alingsås vidare totalt med 63–53.

MET: Vuk Milenkovic 8, Audi Mohamed Aziz 5, Mateja Dodic 4, Nemanja Milovanovic 3, Marko Srdanovic 3, Filip Milovanovic 3, Savo Mester, Brana Mirkovic, Vukasin Antonijevic, Uros Todorovic.

AHK: Mathias Pedersen 8, Daniel Blomgren 5, Jesper Filén 4, Rasmus Torbjörnsson 4, Samuel Lindberg 4, William Andersson Moberg 3, Christoffer Thor 2, Johan Nilsson 2, Jonathan Sandberg, Adam Svensson.

Straffar:
* MET: 2/4.
* AHK: 0/1.

Utvisningar:
* MET: 5x2 min.
* AHK: 9x2 min.

Domare: Anton Antashev & Denis Musatov, Ryssland.

Publik: 400.