Skrivet av Olof Thyrelius   
2021-05-28 10:38

Mikael Franzén ger lägesrapport

Elitlaget är i full gång med sin försäsong och de nya spelarna sätter sakta men säkert sin prägel på gruppen. Med drygt två månader till tävlingsstart lät vi huvudtränare Mikael Franzén ge en lägesrapport från Estrads golv och svara på några heta frågor.  

Det blev en tidigare semester än vanligt för Alingsås HK. I april satte AHK igång med sin försäsong och tog sina första kliv mot säsongen 2021/22. Med svenska cupens intåg i spelprogrammet blir tävlingsstart redan i augusti. Premiären i Handbollsligan spelas dock som vanligt i september och under torsdagen stod det klart att AHK inleder på hemmaplan mot HK Aranäs. 
Mikael Franzén ser fram emot sin tionde raka säsong som huvudtränare för AHK. 
Hur har ni använt tiden hittills under försäsongen, Mikael?

– Vi har fokuserat på fysträning givetvis men också försökt hitta grunder i vårt försvarsspel igen. Vi vill försöka skapa ett bättre tryck på våra motståndare i första, andra och tredje fas. Fysmässigt vill vi som alla år bygga en bra grund och bli bättre för att skapa förutsättningar att spela den handboll vi vill.
Hur ser en vecka ut?

– Måndag kör vi handboll och intervaller, tisdag har vi ett gym på morgonen och ett handbollspass på eftermiddagen. Onsdag är vi lediga och på torsdag har vi ett dubbelpass igen med handboll på förmiddagen och gym på eftermiddagen. På fredagen är det handboll och intervaller. Veckan avslutar vi med gym lördag förmiddag. Vi kör sju pass i veckan fram till midsommar då det blir lite ledigt.
Är alla på plats?

– Alla utan Mathias Mark Pedersen, Mathias Møller och Rickard Frisk är med och kör. Dessutom så har vi några spelare som tränar vidare med oss i Benjamin Helander, Elvir Kulic, Axel Franzén och Andreas Lang. Vi har också valt att ha med HP-spelare som kan visa upp sig och känna på hur det är uppe i A-laget. 
Förra veckan blev det klart att Benjamin Helander lämnar AHK för spel i tyska topplaget Rhein-Neckar Löwen. En värvning som inte tillhör till vanligheterna då Helanders kontrakt med AHK sträckte sig till 2022. 
Hur resonerade ni kring Helanders tidiga övergång?

– Benjamin har gjort det fantastiskt bra hos oss och varit oerhört viktig. Men vi måste hålla två saker i huvudet samtidigt. Vi vill att våra spelare skall utbildas och bli bättre hos oss. Det innebär att vi ibland gör dem för bra och att det finns anbud från Europa. Vi tappar en oerhört viktig spelare men samtidigt har vi som förening gjort något bra. Det är utveckling som gör att vi förhoppningsvis kan vara ett topplag varje år. När det kommer klubbar som spelarna verkligen vill lämna till tycker jag att vi har en skyldighet att försöka lösa det. Men inte gratis givetvis.
Direkt ersättare till Helander blir Jesper Filén som närmast kommer från spel i allsvenska Kungälvs HK. 
– Vi tror mycket på Jesper och han kommer få kliva fram ett år tidigare än vad vi trodde. Men han kommer vara redo var så säkra!
Nyligen avgjorde den tidigare AHK:aren Felix Claar kvartsfinalen i Champions League mellan sitt Ålborg och Flensburg-Handewitt. Dessutom har Max Darj, Mikael Aggefors och Oscar Bergendahl alla dragit på sig landslagströjan den här våren. Mikael Franzén är stolt över att AHK fortsätter att producera duktiga handbollsspelare. Även om de fortsätter sin utveckling utomlands.
– Vi är en av de bästa platserna i Handbollsligan och Sverige att växa i. Det lockar både spelare och ledare till oss. Vi har en bra miljö som vi hela tiden försöker utveckla, vilket krävs ett enormt arbete från många ledare och människor i vår organisation. Sen har vi inte de ekonomiska resurserna att behålla spelare år efter år. Men vi ser till att den som flyttas upp eller kommer till oss har en spets som passar in. Då kan vi skapa ett bra lag, menar Franzén som även hälsar att besättningen på nio meter är klar och tillbakavisar ryktena om Daniel Blomgren. 

– Daniel Blomgren har kontrakt med oss och det ligger ingenting i de ryktena som cirkulerar. Vi får anbud hela tiden på spelare. Vissa är horribla och hybrisanbud från klubbar som tror att de kan få vad de pekar på. Spelarna informeras alltid om anbud och vi har en dialog om vad som är bra eller dåligt för dem i deras skede i karriären. 
Hur ser du generellt på individuell utveckling i Sverige?

– Jag hade faktiskt en diskussion om detta med en mycket tennisintresserad vän häromdagen. Vi var båda överens om att utbildningen inom svensk tennis och handboll är jättebra rent tekniskt. Men för mycket tekniskt kunnande kan göra det svårt att vinna matcher. Det kan göra det svårare att anpassa sig och klura ut hur du skall slå ut en motståndare. Vilket allt går ut på till sist. Eftersom alla spelare formas i stora föreningar med mer eller mindre samma handbollsutbildning finns det enligt mig en likformighet. Exempelvis kan den individuella friheten begränsas om du har för strukturerade träningar. Då utbildas spelare efter en mall i stället för att uppmuntra ett udda skott. Där tycker jag vi inom svensk handboll kan lära oss en del.
Vilket är ditt drömscenario till hösten?

– Mitt drömscenario är att vi hittar vår identitet tidigt under säsongen och med det i bagaget blir ett jobbigt jävla lag att möta. Och detta givetvis med Sveriges bästa publik i ryggen på Sveriges snabbaste golv, säger Franzén som avslutningsvis vill sända tankar och kramar till den nyss bortgångne Thomas Melins nära och kära:

– Jag och hela truppen kommer sakna Thomas något oerhört. Thomas hade ett stort hjärta för föreningen och andra medmänniskor. Tack för att du gjorde oss bättre och att vi fick lära känna dig. Vi kommer att sakna förenings- och medmänniskan Thomas!