Energidrycker_kryss_170905

Åldersgräns 18 år för energidrycker

Alingsås HK inför åldersgräns på 18 år för energidrycker i vår verksamhet. Det innebär att man varken får dricka eller bära med sig energidrycker under våra arrangemang om man inte är minst 18 år.

Under uppstarten av säsongen 2017/2018 hade föreningen ett Kick off-läger för alla aktiva med ett inledande ledarmöte där en föreläsning av sportfront.se gällande de numera så populära energidryckerna hölls. Det blev ett uppvaknande för många och nu är beslutet taget att Alingsås HK tar ställning och inför åldersgräns även hos oss på 18 år.

Fakta energidrycker
Energidrycker tillhör en typ av dryck som innehåller flera uppiggande substanser, med avsikten att öka välbefinnandet, prestations- och koncentrationsförmågan. Med en intensiv marknadsföring har dessa drycker blivit populära bland barn och ungdomar i skolåldern. Energidrycker gör att man för stunden blir pigg och alert, men dessa drycker har precis som andra centralstimulerande medel biverkningar och kan medföra allvarliga hälsorisker för känsliga individer så som hjärtklappning, bröstsmärtor, ångest och sömnbesvär. Intensiv konsumtion av energidrycker kan ge uttalade sömnsvårigheter.

Att även var tredje ungdom får frätskador på tänderna genom konsumtion av energi- och sportdrycker är också en anledning till att avstå dessa drycker.

Exempel på olika energidrycker:
· Red Bull
· Battery
· Burn
· Monster Energy
- Nocco
· Frank’s Energy
· Boost
· Lipovitan-D
· Celsius

Energidryckers innehåll:
· Koffein
· Guarana – koffeinliknande substans
· Taurin – aminosyra
· Glukuronolakton – ett energisubstrat som bildas i kroppen av glukos
· Sockerarter som glukos, fruktos, sackaros
· Vitaminer – ofta B-vitaminer

Skrivet av Maria Sundén