AHK inkasserade tredje förlusten i Handbollsligan.            Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

AHK föll ihop totalt

Omsprungna, överkörda och utspelade. Bedrövelsen var total i AHK-lägret efter elvamålsförlusten hemma mot Aranäs.
– Det här var bland det värsta jag har varit med om som AHK-tränare, sade Mikael Franzén efter slutsignal.


Utöver en påtaglig kyla bjöd tyvärr torsdagskvällen på en av Alingsås HK:s svagaste prestationer sedan flytten från Nolhagahallen 2013. Slutsiffrorna 18–29 ljög knappast och kunde ha blivit större.

– Det var en riktig usel insats av oss. Det går inte att säga något annat än att alla Aranäs-spelare var bättre än oss. Även bänken. För mig var det bara Axel Franzén som kom undan med godkänt idag, sade en mycket besviken Mikael Franzén.

Men vi tar det från start. Till skillnad från väderlekarna hade Alingsås HK inlett november månad strålande. Segrarna mot Lugi och IFK Kristianstad hade gett AHK toppkänning i Handbollsligan. Dessutom reste man nyligen ner till Istanbul och skåpade ut Besiktas i European League.

Nykomlingarna HK Aranäs å andra sidan anlände till Alingsås utsvultna på en vinst. Gästerna från Kungsbacka hade nämligen gått segerlösa sedan september. Men tack vare ett fint läxjobb och otrolig vilja bröts trenden för Jerry Hallbäcks gäng.

Det var den före detta AHK:aren Rasmus Thorbjörnsson som inledde målskyttet. Samme Thorbjörnsson hann även kontra in 2–0 innan hemmalaget började hitta nätmaskorna. Som många gånger förut var det firma Dagur Pálsson och Franzén som hittade fram. Efter åtta minuter var ställningen 4–4 i Estrad.

Därefter tillhörde inte bara den första halvleken, utan hela matchen, gästerna. Med ett påläst och disciplinerat försvarsspel, duktigt målvaktsspel och hänsynslöst kontringsspel sprang Aranäs iväg i målprotokollet. Mikael Franzén och Dennis Sandberg försökte två gånger om med time-out-kortet men det hjälpte föga. Halvtidsresultatet skrevs tungt till 10–16.

– Vi föll isär som lag, vilket vi inte har gjort de senaste matcherna. Vi skapade inte tillräckligt med energi. Vi visste om att Aranäs var taggade till tusen. Det såg vi inte minst under uppvärmningen. Men vi kunde inte matcha deras energi. De körde över oss, fortsatte Franzén.

Vilken roll spelade tisdagens Europamatch?

– Ingenting tycker jag. Vi är tränade för att klara av detta. Vi kan liksom inte hålla på och gödsla med tekniska fel. Vi var överens om spelplanen men höll oss inte till den. Tyvärr kan det se ut såhär då. Det här var bland det värsta jag har varit med om som AHK-tränare. Jag har inte sett oss såhär dåliga på nio år. Det är inte roligt givetvis.

Trots nödvändig pausvila blev det inte bättre i andra halvlek. Tvärtom. Aranäs drygade snabbt ut sin ledning och avvärjde AHK:s anfallshot. Och till skillnad från matcherna mot OV Helsingborg och Lugi HF såg Aranäs till att stänga butiken bakåt. Det var dessvärre aldrig nära någon AHK-vändning.

– Vi försökte skjuta oss ikapp men det blev pannkaka av allt. Det här var jättetråkigt och jag vill be om ursäkt till publiken som behövde se det här. Det finns ingen förklaring. Det är trist att inte kunna bjuda de 50 som var här på något bra.

Slutresultatet skrevs 18–29 (10–16) i Estrad. Nästa match för AHK spelas på lördag mot HK Varberg. Avkast i Halland är 15.00.

Alingsås HK – HK Aranäs 18–29 (10–16)

AHK: Axel Franzén 4, Andreas Lang 3, Benjamin Helander 3, Aron Dagar Pálsson 3, Samuel Lindberg 2, William Andersson Moberg, Jonathan Sandberg, Isak Hane.

HKA: Rasmus Thorbjörnsson 12, Philip Jonsson 4, Victor Santos 4, Gustaf Hallén 4, Nikola Djordjevic 3, Erik Karelius, Tobias Johnsson.

Målvakter:
* AHK: Anton Hagvall 7/29=24% + 2/4 7m, Elvir Kulic 1/4=25% + 0/1 7m.
* HKA: Daniel Bergqvist 15/29=51% + 0/2 7m, Simon Ongeri 2/3=66& + 0/1 7m.

Straffar:
* AHK: 3/3.
* HKA: 3/5.

Utvisningar:
* AHK: 2x2 min.
* HKA: 4x2 min.

Matchutveckling:
1–2 (5 min), 4–5 (10 min), 5–7 (15 min), 7–9 (20 min), 9–13 (25 min), 10–16 (30 min), 11–19 (35 min), 13–21 (40 min), 14–24 (45 min), 16–28 (50 min), 17–28 (55 min), 18–29 (60 min).

Startsjuan (anfall): Anton Hagvall, Samuel Lindberg, Axel Franzén, Benjamin Helander, Andreas Lang, William Andersson Moberg, Aron Dagur Pálsson.

Domare: Jasmin Kliko & Joachim Lindbratt.

Publik: 50.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2020-11-19 22:52