18-årige William Lundh nätade tre gånger om.                    Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Åttamålsseger i Istanbul

Det bjöds på HP-show i staden där öst möter väst under tisdagskvällen. Ett ungt och sprakande Alingsås HK spelade ut Besiktas i European League.
– Det var viktigt för oss att våra unga levererade, betonade en nöjd Mikael Franzén efter segersiffrorna 32–24 i Turkiet.

Det var ett formstarkt och självsäkert Alingsås HK som kom till spel under tisdagskvällen. Vinsterna mot Lugi och IFK Kristianstad gav laget skön medvind ner till Istanbul där Besiktas väntade i European League.

Till följd av skadeavbräcken präglades AHK:s matchtrupp delvis av yngre förmågor. Däribland Alexander Wedin, Hjalmar Macfie, Pontus Josefsson Säll, William Lundh och Jonathan Sandberg som noterades i den senaste HP-matchen borta mot Stenungsund i division 2.  

AHK var påslagna från start och kontrade in matchens första mål genom Benjamin Helander. Och fler kontringsmål kunde det blivit om siktet hade varit bättre inställt från gästerna. Efter drygt tio minuter spelade fick AHK nöja sig med ledning 6–3, trots fina omställningslägen.

I den 17:e minuten utökade Hjalmar Macfie till 9–6. Ett historiskt mål för 19-åringen då det var hans första mål i A-lagströjan. Inte nog med det, utan Macfie blev även i det ögonblicket en av få AHK-produkter som överhuvudtaget har nätat i Europacupspelet. Totalt gjorde mittnian två mål i Istanbul.

– Det var verkligen kul och en dröm som gick i uppfyllelse. Jag har spelat för AHK i hela mitt liv och sett de andra gångerna vi har spelat i Europacupspel. För mig handlade det bara om att gå ut och göra min grej. Det var fantastiskt, berättade en stretchande Macfie efter slutsignal.

Hur mycket betyder det att ni var flera HP-spelare med idag?

– Mycket. Jag hade spelat med William och Jonathan sedan tidigare på nio meter så vi har ett bra samarbete. Sen saknar vi kanske lite fysik jämfört med den här nivån, svarade Macfie.

Den första halvleken slutade 15–11 till AHK som tog vara på hemmalagets tämligen tafatta anfallsspel.

– Vi gjorde det vi hade pratat om bakåt. Vi hade tålamodet vilket var viktigt. Jag tycker Jacob Lundahl gjorde en jättefin match rätt igenom. Han orkade spela fokuserat i 60 minuten och höll ihop det i mittlåset. Sen fick vi många kontringar på det vilket blev segerkonceptet, menade Mikael Franzén.

Mönstret var i stort sett detsamma även i andra halvlek. AHK kontrade hejvilt på Besiktas tillkortakommanden i anfallsspelet. Framförallt höll sig Benjamin Helander framme. Finländaren blev AHK:s bästa målskytt med nio fullträffar.

Efter 50 minuter ledde AHK med 26–20 vilket räckte gott och väl in till slutspurten. När Aron Dagur Pálsson några minuter senare kom igenom och utökade till 29–20 var spiken i kistan.

Slutresulatet fastställde slutligen Jonathan Sandberg i öppet mål. AHK vann matchen med 32–24 (15–11) och tar således sina första poäng i gruppspelet av European League.

– Det var viktigt för oss att våra unga levererade. Det var skönt med en seger i gruppen så vi kan leva lite. Vi var besvikna efter Nexe. Härnäst möter vi två grymma lag i Magdeburg och Montpellier. Men vi ska göra det vi kan för att ställa till det för dem.

Stundtals såg det kanske lite väl enkelt ut. Vilka växlar går det att dra från den här matchen?

– Ja, det blev så när de bara hade elva spelare med sig. Men å andra sidan hade vi inte särskilt bra koll på Josip Buljabasic, trots att vi mötte han i en träningsturnering i Struga en gång. Men vi hade inga filmer från den matchen, skrattade Franzén.

Nästa match spelas hemma mot HK Aranäs i Handbollsligan. Avkast på torsdag i Estrad Alingsås är 19.00.

Besiktas JK – Alingsås HK 24–32 (11–15)

BJK: Josip Buljubasic 7, Hugo Cruz de Lima 3, Görkem Bicer 3, Ramazan Döne 2, Fatih Calkamis 2, Ömer Ozan Arifoglu 2, Enis Harun Hacioglu 2, Mehmet Demirezen, Taner Günay, Genco Ilanc.

AHK: Benjamin Helander 9, Andreas Lang 5, Axel Franzén 5, Samuel Lindberg 3, William Lundh 3, Hjalmar Macfie 2, Aron Dagur Pálsson 2, Jacob Lundahl, Pontus Josefsson Säll, Jonathan Sandberg.

Målvakter:
* BJK: -
* AHK: -

Straffar:
* BJK: 3/4.
* AHK: 3/3.

Utvisningar:
* BJK: 3x2 min + rött kort.
* AHK: 5x2 min.

Matchutveckling:
2–3 (5 min), 3–6 (10 min), 6–8 (15 min), 8–10 (20 min), 9–12 (25 min), 11–15 (30 min), 13–17 (35 min), 13–20 (40 min), 18–24 (45 min), 20–26 (50 min), 21–29 (55 min), 24–32 (60 min).

Startsjuan (anfall): Anton Hagvall, Samuel Lindberg, Axel Franzén, Benjamin Helander, Andreas Lang, Hjalmar Macfie, Aron Dagur Pálsson.

Domare: Siarhei Kulik & Dzmitry Nabokau, Vitryssland.

Publik: 40.

Skrivet av Olof Thyrelius   
2020-11-17 21:31