Naoyuki_ShojiNaoyuki Shoji. Foto: Bobby Bannister

Japansk niometare klar för Alingsås HK

Från tyska Rhein-Neckar Löwen till svenska ligasegraren Alingsås HK – den resan gör nu japanen Naoyuki Shoji. 

– Jag är glad att vara i Alingsås och ser fram emot att utvecklas som handbollsspelare här, säger den 25-årige vänster- och mittnian.  

För ett år sedan hälsade han på och tränade med Alingsås HK för första gången. Nu är Naoyuki Shoji tillbaka för att stanna. Ett kontrakt för kommande säsongen är påkritat och han blir därmed den förste japanen att spela för AHK. 

– Vi har under många år haft ett bra samarbete och dialog med Wakunaga i Japan och haft flera spelare här på besök och det är kul att vi nu kan löpa linan ut och få in en spännande spelare som inte belastar vår ekonomi då det japanska företaget står för alla kostnader, säger AHK:s sportchef Christer Mårtensson

Karriären inleddes i Oniya i hemstaden Morioka och han har efter det representerat Kozukata (2011–2014), Kokushikan-universitetet (2014–2018) och Hiroshimaklubben Wakunaga Leolic (2018–2019). Förra sommaren bar det av till Tyskland och storklubben Rhein-Neckar Löwen där han huserat i andralaget. 

– Jag har sett upp till de svenska spelarna i Rhein-Neckar Löwen och de har fått mig att vilja spela i Sverige. Jag tyckte om att vara i Alingsås förra året och tycker att tränaren är väldigt bra och spelarna vänliga. Det ska bli kul att utvecklas både som handbollsspelare och samtidigt få uppleva den svenska kulturen, säger Shoji som har U-landslagsmeriter. 

– Jag drömmer om att spela i A-landslaget och jag tror att jag kommer att kunna bli en bättre handbollsspelare här. Jag har trivts bra de veckor jag varit här och det är skönt att det äntligen har löst sig med pappersarbetet. Alingsås är ett av de bästa lagen i Sverige och träningsmiljön är bra. 

På frågan hur han skulle beskriva sig som handbollsspelare säger han: 

– Mina främsta egenskaper är min snabbhet och spelet en-mot-en. 

De snabba fötterna är en sak som AHK-tränaren Mikael Franzén hoppas få stor nytta av kommande säsong, som förutom spel i Handbollsligan också innehåller minst ett gruppspel med tio matcher i nya Europa League – där AHK skulle kunnas ställas mot just Rhein-Neckar Löwen. 

– Det är en högerhänt spelare som kommer att passa väldigt bra in i vår spelidé med det fartfyllda halvdistansspelet som han har. Det ska bli spännande att se honom i laget. 

Christer Mårtensson: 

– "Niko" har tränat med oss under ett antal veckor och äntligen är alla papper från Migrationsverket klara så att vi kan genomföra den här övergången. Det tar alltid tid att anpassa sig till en ny typ av handboll, men han har kvaliteter och spetsegenskaper som gör att han kan bli en attraktion i AHK och Handbollsligan.  

FAKTA
Namn: Naoyuki Shoji
Född: 25 maj 1995
Längd/vikt: 185 cm/84 kg
Tröjnummer: 24
Nationalitet: Japan

2020-09-18 11:15