johannilsson
Johan Nilsson. 

Johan Nilsson avslutar handbollskarriären 

Johan Nilsson gör sin nionde säsong i Alingsås HK – men det blir också den sista. Lagkaptenen har tackat nej till en förlängning och valt att avsluta karriären då han och sambon flyttar till Blekinge i sommar. 

– Jag har AHK att tacka för att jag är den jag är i dag, säger 26-åringen. 

Traktorn slutar att rulla, klisterburken stängs, skorna läggs på hyllan och kaptensbindeln lämnas vidare. Johan Nilssons hjärta kommer dock fortsätta att klappa för Alingsås HK även efter att han i vår spelar sina sista handbollsmatcher i den blå tröjan. 

– Det är svårt att sätta ord på hur mycket Alingsås HK har betytt för mig. Jag har varit här hela min vuxna karriär och utvecklats tack vare den trygghet och kärlek jag fått här. Jag kommer för alltid att vara tacksam för att jag fått spela i AHK, säger han. 

Och det är inte bara med ord han har visat sina känslor för klubben. På planen har han med sitt hjärta och kämpaglöd lett laget – de två senaste säsongerna som lagkapten – och när han för två år sedan var skadad under slutspelet klev han upp på ståplatsläktaren och ledde hejarklacken. 

Nilsson kom till AHK från moderklubben IK Baltichov 2010 och slog sig in i elitlaget som högersexa, för att senare flytta ut på högerniopositionen. Han var fenomenal under slutspelet 2014 när Alingsås HK vann sitt senaste SM-guld och spelade strax efteråt två A-landskamper. 

– SM-guldet är förstås en av höjdpunkterna i karriären, men även de andra finalerna vi spelade var härliga upplevelser även om vi torskade dem. Champions League-spelet, EHF-cupen, alla resor vi gjort med laget, det finns mycket att ta med sig, säger Nilsson när han får tänka tillbaka på sin tid i AHK. 

I sommar går flyttlasset för honom och sambon Elin till Ronneby och nästa fas i livet börjar. 

Det är inte långt från Ronneby till Karlskrona, det har inte varit aktuellt att fortsätta karriären där? 

– Nej, jag kan inte tänka mig att springa in i Estrad i någon annan tröja. Skulle jag spelat vidare skulle jag spelat i AHK. Jag fick ett fint erbjudande om en förlängning i Alingsås, men kroppen börjar säga ifrån och det här beslutet har växt fram.   

Inget mer handbollsspel alltså, men helt kommer han ändå inte att släppa varken sporten eller AHK. I stället kommer han att jobba i ett sportråd och assistera AHK:s klubbchef Christer Mårtensson genom att hålla koll på spelare i södra Sverige. 

– Johan kommer att saknas enormt i vårt elitlag, men faktumet att han fortfarande vill vara en del av föreningen trots att han flyttar till en annan del av landet visar att hans hjärta är blått. Vi är glada att även i fortsättningen kunna ta del av hans erfarenhet och kunskap och vi kommer under våren att mer i detalj gå igenom vilka delar han ska arbeta med. 

Tränaren Mikael Franzén:

– När Max Darj lämnade var det ett självklart val att fråga Johan om han ville bli lagkapten. Han är en pådrivare som alltid ger allt och som får med sig sina lagkamrater på banan. Det är en oerhört lojal och skicklig spelare som förstås kommer lämna ett tomrum efter sig, men han har samtidigt varit öppen och ärlig i sina tankar. Det är förstås tråkigt för oss, men jag har all respekt för det beslut Johan har fattat och önskar honom lycka till i de kommande utmaningarna han ger sig in i. 

2019-02-06 10:49